Programmeren voor de beginnende fotograaf

Programmeren voor de beginnende fotograaf

Programmeren voor de beginnende fotograaf

Als fotograaf zul je je foto’s moeten kunnen tonen in de digitale wereld. Het kan erg lonen om hierbij een programmeur te hebben die je kan helpen zoals Personal Programmer, maar het kan als digitale forograaf ook heel erg lonen om een technische achtergrond te hebben. Denk je dat programmeren iets voor jou is, ook al heb je er nog geen kaas van gegeten? Programmeren lijkt het vak van de toekomst, een garantie op een baan, waar je ook nog eens lekker veel geld mee kunt verdienen. Vergis je echter niet, programmeren is een vak waar veel bij komt kijken. Een mooi salaris is alleen weggelegd voor degenen die hoger opgeleid zijn en veel ervaring hebben opgedaan. Maar waarom niet beginnen bij het begin? Leer jezelf in kleine stappen programmeren en test jezelf of jij wel voor programmeur in de wieg bent gelegd.

 

Leren coderen is net als leren fotograferen

Programmeren is het communiceren met de computer in een programmeertaal. Er zijn verschillende programmeertalen. Bekende zijn bijvoorbeeld Java, JacaScript, C++, C#, PHP, Phyton (en er zijn er meer). Programmeren wordt ook wel coderen genoemd. De computer voert aan de hand van het computerprogramma een reeks instructies uit. Je kunt er bijvoorbeeld een website mee maken of een app. Deze website kun je gebruiken als portfolio voor je fotografie, maar je kunt ook apps bouwen waar andere fotografen iets mee kunnen bereiken zoals Flickr of instagram. Er zijn verschillende manieren om te leren programmeren. Je kunt een opleiding volgen of in het klein beginnen met een cursus. Er is een groot aanbod cursussen en trainingen voor kinderen tot volwassenen. Je kunt online gratis cursussen vinden of investeren in een kostbare opleiding.

 

digitale fotografie

 

Programmeertaal kiezen die past bij je werk als fotograaf

Nu je weet dat er meerdere programmeertalen zijn voor de diverse trainingen en cursussen, is het misschien erg lastig er eentje uit te kiezen waar je mee aan de slag wilt gaan. Het maakt echter niet direct verschrikkelijk uit welke je kiest. Als je er eentje hebt geleerd, wordt het overigens ook makkelijker om er andere bij te leren. Als fotograaf zul je meer te maken hebben met de front-end en het kan daarom belangrijk zijn om je daarop te focussen.

 

Begin bij het begin

Leer programmeren in kleine stappen en start met bijvoorbeeld een oriĆ«ntatiecursus of kijk bij beginnerscursussen. Als je jezelf meteen in het diep gooit, zul je snel het overzicht verliezen. Met kleine stapjes houd je het overzicht wel en zul je vanzelf merken welke methodes voor jou het beste werken en welke opleiding, training of cursus daar het beste op aansluit. Wat wil je bereiken? Wil je foto’s beschikbaar stellen aan bedrijven? Of wil je een gave portfolio site maken zodat je foto’s zoveel mogelijk menen bereiken. Handig zijn de trainingen voor kinderen als je echt helemaal bij het begin moet beginnen. Je leert hiermee al heel snel met eenvoudige instructies de basis van het programmeren.

 

Je hebt de smaak te pakken

Heb je veel plezier in het programmeren en merk je dat je er gevoel voor hebt en ook nog eens erg handig in blijkt? Dan kun je overwegen in jezelf te investeren en een opleiding. Een opleiding Informatica op MBO of HBO niveau vergroot je kans op een baan als programmeur om je inkomen als fotograaf aan te vullen.